Interventia operatorie e foarte simpla, constand in aplicarea pe suprafata oculara a picaturilor de Riboflavina, urmata de proiectarea fascicolului de UV pe cornee.
Din punct de vedere al tehnicii operatorii, exista doua variante de Cross-linking:
1. Operatia cu dezepitelizare, in care, inainte de aplicarea Riboflavinei, se indeparteaza mecanic primul strat al corneei (epiteliul), pentru a putea favoriza patrunderea ulterioara a Riboflavinei in tesutul corneean. Neajunsurile acestei metode sunt legate de posibilele complicatii postoperatorii: dureri, lacrimare, fotofobie, senzatie de corp strain, infectii corneene, dar si scaderea vederii, uneori chiar de durata, prin vindecarea lenta a corneei.
2. Operatia fara dezepitelizare, in care Riboflavina se aplica direct pe suprafata corneei, cu epiteliul intact - metoda complet lipsita de riscurile celei dintai. Aceasta a doua varianta este eficienta numai daca se foloseste formula noua de Riboflavina, care patrunde foarte bine si prin epiteliul intact, nemaifiind astfel nevoie de indepartarea acestuia.
Si aparatele de eliberare a fascicolului de UV au cunoscut imbunatatiri, astfel incat cu aparatul de ultima generatie pe care il foloseste Clinica Oculus, interventia s-a scurtat de la o ora, la doar 15 minute, fiind astfel mult mai usor suportata de catre pacient.
In Clinica Oculus se practica Cross-linking fara dezepitelizare (transepitelial), cu cel mai modern aparat, Avedro, interventia avand durata de 15 minute. Operatia se realizeaza la ambii ochi in aceeasi sedinta, cu anestezie doar cu picaturi, fara sa necesite pansament, nici control postoperator in prima zi, pana la trei luni.
Efectele interventiei de stabilizare a bolii pot fi observate in timp, in 3-6 luni, prin imbunatatirea parametrilor topografiei corneene si, uneori, si prin imbunatatirea acuitatii vizuale.
Operatia de cross-linking nu impiedica realizarea ulterioara, daca e nevoie, a unui transplant de cornee.