Tipuri clinice si simptomele lor
Viciile de refractie sunt afectiuni ale ochiului, constand intr-un deficit al dioptrului ocular ce se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale, corectabila prin dioptrii.
Viciile de refractie sunt: miopia, hipermetropia si astigmatismul.
Miopia este viciul de refractie prin care, datorita lungimii mai mari a globului ocular, razele luminoase care vin de la distanta se intalnesc undeva in interiorul ochiului, in fata retinei, astfel ca imaginea pe retina e neclara – pacientul vede in ceata obiectele situate la distanta.
Hipermetropia este viciul de refractie prin care, datorita ochiului prea “scurt”, razele luminoase converg in spatele retinei, facand de asemenea, ca proiectia lor pe retina sa fie difuza, si imaginea neclara.
Astigmatismul este viciul de refractie datorat unor raze de curbura diferite ale ochiului, pe cele doua axe perpendicular, facand ca pacientul sa nu vada clar nici la distanta, nici la aproape.
Un capitol aparte il reprezinta Presbiopia, care se manifesta tot printr-o scadere de vedere numai la aproape, corectabila prin ochelari, dar care nu e un viciu de refractie propriu-zis, ci este rezultatul scaderii puterii de acomodatie a cristalinului dupa varsta de 40 de ani. Presbiopia este un proces fiziologic de "imbatranire" a cristalinului, ducand la scaderea treptata pana la pierderea completa a acomodatiei, adica a capacitatii de a vedea la aproape.
Diagnosticul viciilor de refractie
Diagnosticul acestor vicii de reftactie este relativ simplu: anamneza cu simptomele scaderii vederii pot fi sugestive, dar masurarea dioptriilor in mod obiectiv, cu auto-refractometrul, aduce diagnosticul de certitudine.
O mentiune trebuie facuta pentru copii si tineri sub 30 de ani, la care, din cauza acomodatiei (capacitatii cristalinului de a se contracta), dioptriile masurate cu auto-refractometrul pot fi false, in sensul unei aparente mariri a dioptriilor in miopie si / sau in sensul unei aparente de hipermetropie mai mica decat este in realitate. Pentru a evita aceste greseli, la acesti tineri, se face paralizia acomodatiei, numita “cicloplegie”, cu ajutorul unor picaturi si se re-masoara dioptriile, acestea din urma fiind valorile reale.