Operație pentru miopie, hipermetropie și astigmatism

Miopia, hipermetropia și astigmatismul sunt vicii de refracție. Acestea sunt afecțiuni ale ochiului, constând într-un deficit al dioptrului ocular ce se manifestă prin scăderea acuității vizuale, corectabilă prin dioptrii.

Miopia

Miopia este viciul de refracție prin care, datorită lungimii mai mari a globului ocular, razele luminoase care vin de la distanță se întâlnesc undeva în interiorul ochiului, în fața retinei, astfel că imaginea pe retină e neclară – pacientul vede în ceață obiectele situate la distanță.

Hipermetropia

Hipermetropia este viciul de refracție prin care, datorită ochiului prea “scurt”, razele luminoase converg în spatele retinei, făcând de asemenea, ca proiecția lor pe retină să fie difuză, și imaginea neclară – pacientul nu vede clar nici la distanță, nici la aproape.

Astigmatismul

Astigmatismul este viciul de refracție datorat unor raze de curbură diferite ale ochiului, pe cele două axe perpendiculare, făcând ca pacientul să nu vadă clar nici la distanță, nici la aproape.

Presbiopia

Un capitol aparte îl reprezintă Presbiopia, care se manifestă tot printr-o scădere de vedere, dar numai la aproape, corectabilă prin ochelari, dar care nu e un viciu de refracție propriu-zis, ci este rezultatul scăderii puterii de acomodație a cristalinului după vârsta de 40 de ani. Presbiopia este un proces fiziologic de „îmbătrânire” a cristalinului, ducând la scăderea treptată până la pierderea completă a acomodației, adică a capacității de a vedea la aproape.

Diagnosticul viciilor de refracție

Diagnosticul acestor vicii de refracție este relativ simplu: anamneza cu simptomele scăderii vederii pot fi sugestive, dar măsurarea dioptriilor în mod obiectiv, cu auto-refractometrul, aduce diagnosticul cu certitudine.

Trebuie făcută o mențiune specială pentru copii și tineri sub 30 de ani, la care, din cauza acomodației (capacității cristalinului de a se contracta), dioptriile măsurate cu auto-refractometrul pot fi false, în sensul unei aparente măriri a dioptriilor în miopie și/sau în sensul unei aparențe de hipermetropie mai mică decât este în realitate.

Pentru a evita aceste greșeli, la acești tineri, se face paralizia acomodației, numită “cicloplegie”, cu ajutorul unor picături și se re-măsoară dioptriile, acestea din urmă fiind valorile reale.

miopie-hiperm-astigm-4-3

Tarife consultații si investigatii pentru miopie, hipermetropie, astigmatism și chirurgie refractivă

  • Prescripție ochelari 200 lei
  • Consult lentile de contact 390 lei
  • Consult lentile de contact dure (ortokeratologie, keratoconus etc) 480 lei

    (include prim-consult general, cu topografie corneeană și al doilea consult, cu instruire)

  • Pachet Consult complet pentru chirurgie refractivă 550 lei

    (inclusiv topografie, aberometrie, biometrie dublă, sistem digital Verion, microscopie speculară, test lacrimal de bază, cicloplegie – după caz)

  • Pachet Consult complet pentru chirurgie refractivă – Dr. O. Moraru, Dr. C. Moraru 650 lei

    (inclusiv topografie, aberometrie, biometrie dublă, sistem digital Verion, microscopie speculară, test lacrimal de bază, cicloplegie – după caz)

Tratamentul viciilor de refracție

Viciile de refracție pot fi “tratate” clasic, prin prescriere și purtare de ochelari, de tipul:

  • cu lentile divergente, de “minus”, pentru miopii
  • cu lentile convergente, de “plus”, pentru hipermetropii
  • cu lentile cilindrice de “plus” sau “minus”, în astigmatismele hipermetropice, respectiv miopice simple
  • cu lentile sfero-cilindrice de “plus” sau “minus”, în astigmatismele hipermetropice, respectiv miopice compuse
  • cu lentile progresive, în cazul presbiopiei, simple sau asociate cu un viciu de refracție la distanță.

O altă modalitate conservatoare de a îmbunătăți acuitatea vizuală a pacienților cu vicii de refracție o reprezintă lentilele de contact, moi sau dure, după caz. Acestea se prescriu după aceleași principii ca și ochelarii, în funcție de tipul de viciu de refracție. Pentru presbiți, se pot prescrie lentile de contact progresive, care corectează atât viciul de refracție (vederea la distanță) cât și presbiopia (vederea la aproape).

Însă cel mai modern tratament al viciilor de refracție sunt operațiile, purtând numele generic de chirurgie refractivă. Acestea constau în diverse tipuri de intervenție chirurgicală, prin care se scad dioptriile, până la zero.

Intervenții chirurgicale refractive

Chirurgia cu Laser Excimer

Principiul operației este aplicarea spotului Laser pe suprafața ochiului, la nivelul corneei, „șlefuind-o” și subțiind-o, astfel modificând și dioptriile. După locul de aplicare a spotului Laser la nivelul corneei, metodele de operație sunt:

În operația LASIK se efectuează la început un volet cornean extrem de subțire, de 100-120 microni, fie cu ajutorul microkeratomului computerizat, fie, mai modern și mult mai sigur, cu Femtolaserul. Acest volet cornean se îndepartează parțial, după care se aplică spotul Laser Excimer, apoi se re-așează la loc. Avantajul acestui volet este acela că nu mai trebuie dezepitelizată corneea, cicatrizarea postoperatorie fiind mult mai rapida și fără dureri. De asemenea, această tehnică prezintă avantajul unei stabilități mai bune în timp a țesuturilor în zona intervervenției și, deci, a refracției postoperatorii. Intervenția durează aproximativ 10 minute pentru un ochi, nu este dureroasă, se realizează la ambii ochi în aceeași ședință, sub anestezie doar cu picături. Nu necesită lentilă de contact terapeutică postoperatorie, nici pansament. Vederea se recuperează încă din prima zi postoperator, pacientul putând vedea bine fără ochelari chiar la scurt timp după operație, dar o stabilitate completă a refracției se realizează după aproximativ una-două luni LASIK-ul se recomandă în cazul miopiilor mai mari (de la 1-2 dioptrii până în 7-8 dioptrii) asociate sau nu cu astigmatism. De asemenea, se recomandă și în hipermetropiile de până la 4-5 dioptrii (cu sau fără astigmatism) și în astigmatismul de 3-4 dioptrii. În toate cazurile este foarte importantă grosimea corneei pacientului, care nu trebuie să fie mai mică de 500 microni. Deoarece cantitatea de țesut cornean “topită” de Laser este proporțională cu valoarea viciului de refracție, cu cât aceasta e mai mare, cu atât e nevoie ca pacientul să aibă o cornee mai groasă, astfel încat după realizarea voletului și după aplicarea spotului Laser să ramână un minim de 300 microni de țesut cornean neatins de tratamentul Laser. Pe același principiu, dacă avem o cornee mai subțire, nu putem trata cu Laserul decât un număr mai limitat de dioptrii, dupa cum, dacă avem o cornee mai groasă, putem trata chiar și miopii mai mari de 7-8 dioptrii.

Tehnica operatorie constă în modelarea corneei și modificarea curburii ei, prin aplicarea Laserului Excimer direct pe suprafața corneei, după o prealabilă dezepitelizare mecanică a acesteia (îndepărtarea epiteliului corneean – stratul cel mai superficial al corneei).

 

Ca și în cazul tehnicii LASIK, cantitatea de țesut cornean care se modelează (se ”topește”) cu Laserul depinde de gradul viciului de refracție (numărul de dioptrii), dar nu depășește 5-10% din grosimea corneei (maxim 150 microni, echivalentul grosimii a 2-3 fire de păr), fără a slăbi rezistența acesteia.


Noi recomandăm această metodă numai în corectarea miopiilor mici (până la 2 dioptrii), și mai puțin în cazul hipermetropiei și al astigmatismului, pentru că în aceste ultime cazuri rezultatele nu sunt chiar foarte precise și stabile în timp. De asemenea, recomandăm PRK și în cazul pacientilor cu cornee subțire (sub 500 microni, dar nu mai putin de 470 microni) sau în cazuri de ochi foarte mici sau foarte înfundați în orbită, când nu se poate efectua voletul cornean din tehnica LASIK.


Intervenția este nedureroasă, se efectuează ambulatoriu, iar anestezia este locală, cu picături, durata ei fiind de aproximativ 5-7minute pentru un ochi, din care spotul Laser acționează pe cornee maxim 1 minut.
La terminarea intervenției se aplică o lentilă de contact de protecție, care va fi ținută 3-4 zile, până la epitelizarea corneei.


Vindecarea corneei este mai lentă decât în cazul LASIK, acuitatea vizuală devenind foarte buna abia dupa reepitelizarea corneei, deci după câteva zile, perioadă în care, în ciuda purtării lentilei de contact-pansament, pacientul poate avea jenă oculară, chiar durere, lăcrimare și ochi roșii.


În principiu, deși vederea devine bună sau foarte bună în câteva zile, rezultatul poate fi considerat final la 4-5 luni.

Nu toți pacienții pot beneficia de chirurgie refractivă - există și contraindicații, printre care:

  • vârsta sub 20 de ani
  • lipsa de stabilizare a dioptriei în ultimii doi ani
  • anumite boli oculare și generale: sindrom de ochi uscat sever, inflamații oculare cronice, cazuri selective de glaucom avansat, colagenoze, diabet zaharat sever necontrolat etc
  • anumite caracteristici ale ochiului pacientului, evidențiate prin măsurători specifice la consultația pre-operatorie, și care nu permit efectuarea în condiții de siguranță pe termen scurt, mediu și lung a unei operații refractive (ex: cornee prea subțire, cornee deformată în mod neregulat, edem cornean cronic, sau alte afecțiuni corneene; ochi microftalm, sau alte malformații oculare; ambliopie medie-mare-severă, leziuni semnificative de fund de ochi etc).

După operație, pacientul va mai sta în zona postoperatorie circa 45-60 minute, după care va fi consultat/verificat de către medicul chirurg. I se vor spune în detaliu indicațiile pentru următoarele 24 de ore, ore care sunt extrem de importante. Complicațiile posibile, care pot fi grave (deplasarea voletului sau infecția) pot apărea în acest interval. Pacientul va primi o parte din tratamentul postoperator (picături cu antibiotice și antiinflamatorii), va cumpăra picături cu lacrimi artificiale și va putea pleca acasă (sau la hotel sau rude/prieteni dacă nu este din București), respectând cu strictețe recomandările postoperatorii.

Un pacient operat prin metoda LASIK:

  • va pleca nepansat, însoțit, cu o mașină (taxi sau masină personală).
    NU POATE CONDUCE MAȘINA!
  • pe drum va ține cât mai mult ochii închiși, va sta pe bancheta din spate, întins, nu se va uita pe fereastră, nu va strânge din pleoape, nu se va atige în zona oculară, chiar dacă senzațiile imediate sunt neplăcute: lăcrimare abundentă, senzație de corp străin.
  • ajuns acasă (hotel), pacientul va putea mânca ceva ușor, apoi va sta culcat în pat cu fața în sus și ochii închiși, încercând să stea cat mai relaxat, sau chiar sa doarmă până a doua zi dimineață


REPAUSUL TOTAL ESTE OBLIGATORIU PÂNĂ A DOUA ZI DIMINEAȚA!


Dacă la primul control se constată deplasarea voletului, pacientul va trebui supus unei alte intervenții chirurgicale de repunere în poziție corectă a acestuia, lucru ce poate da loc la complicații serioase, soldate cu o vedere scăzută în final.

  • Pacientul va începe tratamentul a doua zi după operație, după ce a venit la primul control postoperator. În mod normal ochiul trebuie să fie fără reacții inflamatorii, fără senzații neplăcute, cu o acuitate vizuală de aproximativ 80-90%, fără ochelari. În această situație pacientul își poate relua activitatea normală (condus mașina, lucrul la calculator, privitul la televizor etc.).
  • Este foarte important să înceapă tratamentul postoperator imediat, tratament care constă în instilații cu picături cu antibiotice și antiinflamatorii, la interval de 3 ore (5 ori/zi), însoțite de picături cu lacrimi artificiale (după operație, pacientul are un deficit temporar de lacrimi). Tratamentul cu antibiotice se termină în aproximativ 10 – 15 zile, dar va continua cu lacrimi artificiale circa 2 luni.
  • Dacă dorește, poate solicita medicului de familie câteva zile de concediu medical, la indicația medicului chirurg, pe baza unei scrisori medicale.
    În primele două săptămâni după operație, este indicată evitarea factorilor iritanți în zona ochilor: săpun, șampon, fum de țigară, machiaj/demachiante. După această perioadă, pacientul va intra într-o activitate zilnică absolut normală.
  • În primele luni, acuitatea vizuală poate suferi fluctuații ușoare, datorită procesului de cicatrizare. Vederea se va stabiliza în circa două luni în jurul dioptriei de zero ( +/- 0.5D).

Un pacient operat prin metoda LASEK-PRK:

  • Nu sunt necesare restricțiile de la metoda LASIK.
  • După operație, pacientul va avea lentile de contact protectoare, care vor trebui purtate 5 zile. Ajuns acasă, nu este necesar repausul, dar senzațiile neplăcute (lăcrimare abundentă, senzația de corp străin, fotofobie) vor fi destul de puternice.
  • Aceste senzații se vor diminua treptat pe parcursul primelor 2-3 zile. Pacientul va începe tratamentul indicat (picături cu antibiotice, antiinflamatoare, lacrimi artificiale) imediat ce a ajuns acasă.
  • A doua zi dimineată, pacientul va veni la primul control postoperator, care este cel mai important control. După toaletarea locală efectuată de către asistentă, pacientul va fi consultat de către medicul chirurg. Se va verifica la microscop polul anterior al ochiului, apoi acuitatea vizuală și se vor da recomandările până la următorul control.
  • Senzațiile neplăcute (lăcrimare abundentă, congestie oculară, senzație de nisip în ochi, fotofobie, uneori edem al pleoapelor) pot fi mai importante, dar ele se vor diminua în urmatoarele 2-3 zile și vor dispărea total în 5 zile.
  • La primul control se va verifica stabilitatea lentilei de contact, acuitatea vizuală - care trebuie să fie de aproximativ 70-80% fără ochelari - lipsa complicațiilor.
  • Pacientul va fi chemat la 5 zile după operație, pentru scoaterea lentilei de contact (poate scoate și singur lentila de contact, dacă a purtat lentile de contact și este familiarizat cu manevrarea lor).
  • După scoaterea lentilei de contact, recuperarea vederii de 100% se va face mai lent (câteva săptămâni), pacientul putând totuși avea o activitate normală.
  • Al doilea control postoperator se va face la aproximativ o lună de la operație atât în cazul metodei LASIK, cât și în cazul LASEK/PRK, când se va măsura acuitatea vizuală.
  • Următoarele controale vor avea loc la 3 si la 6 luni, când rezultatul operației va fi definitiv.

Tarife

  • Operație LASIK 4400 lei/ochi

    Ablație intrastromală (cu Laser Excimer ZEISS MEL 90 și Laser Femtosecond Ziemer Z8)

În aceste prețuri intră și controalele postoperatorii din prima lună după operație      

Pentru viciile de refracție mai mari (miopiile de peste 7-8 dioptrii, chiar până la -30D, hipermetropiile de peste 4-5 D și astigmatismele mari de 4-6 D), dar și pentru cei cu dioptrii mai mici dar cu cornea subțire (sub 500 microni), intervenția cu laserul nu este indicată din cauza subțierii prea mari a corneei, cu pericolul deformării ei în timp (ectazie corneană, cu astigmatism neregulat). În aceste cazuri se recomandă implantarea intraoculară de lentile refractive.

foto CLEAR 1

Chirurgia CLEAR - cea mai nouă tehnică de chirurgie refractivă cu FemtoLaser

Este o metodă ce folosește un singur aparat Laser, și anume, FemtoLaserul și are ca principiu eliminarea unui lenticul (o “felie”) din stroma corneană, a cărui grosime diferă de la pacient la pacient și care este calculată de computerul Laserului în funcție de dioptria pacientului și de alte măsurători speciale ale ochiului.

Față de metoda LASIK, avantajele metodei CLEAR (Cornea Lenticule Extraction for Advanced Refractive-Correction) sunt multiple: se folosește un singur aparat Laser; nu mai implică efectuarea unui volet cornean; poate fi folosită în cazul miopiilor ceva mai mari (dar nu o recomamdăm la miopii sub 3 dioptrii).

Dezavantajul principal al metodei CLEAR este că nu poate trata hipermetropii. Fiind o tehnică nouă de chirurgie refractivă Laser, experiența acumulată la nivel mondial și “proba timpului” sunt mult mai mici decât în cazul metodei LASIK.

Nu toți pacienții pot beneficia de chirurgie refractivă - există și contraindicații, printre care:

  • vârsta sub 20 de ani
  • lipsa de stabilizare a dioptriei în ultimii doi ani
  • anumite boli oculare și generale: sindrom de ochi uscat sever, inflamații oculare cronice, cazuri selective de glaucom avansat, colagenoze, diabet zaharat sever necontrolat etc
  • anumite caracteristici ale ochiului pacientului, evidențiate prin măsurători specifice la consultația pre-operatorie, și care nu permit efectuarea în condiții de siguranță pe termen scurt, mediu și lung a unei operații refractive (ex: cornee prea subțire, cornee deformată în mod neregulat, edem cornean cronic, sau alte afecțiuni corneene; ochi microftalm, sau alte malformații oculare; ambliopie medie-mare-severă, leziuni semnificative de fund de ochi etc).

După operație, pacientul va mai sta în zona postoperatorie circa 45-60 minute, după care va fi consultat/verificat de către medicul chirurg. I se vor spune în detaliu indicațiile pentru următoarele 24 de ore, ore care sunt extrem de importante. Pacientul va primi o parte din tratamentul postoperator (picături cu antibiotice și antiinflamatorii), va cumpăra picături cu lacrimi artificiale și va putea pleca acasă (sau la hotel sau rude/prieteni dacă nu este din București), respectând cu strictețe recomandările postoperatorii.

Un pacient operat prin metoda CLEAR:

  • va pleca nepansat, însoțit, cu o mașină (taxi sau masină personală).
    NU POATE CONDUCE MAȘINA!
  • pe drum va ține cât mai mult ochii închiși, va sta pe bancheta din spate, întins, nu se va uita pe fereastră, nu va strânge din pleoape, nu se va atinge în zona oculară, chiar dacă senzațiile imediate sunt neplăcute: lăcrimare abundentă, senzație de corp străin.
  • ajuns acasă (hotel), pacientul va putea mânca ceva ușor, apoi va sta culcat în pat cu fața în sus și ochii închiși, încercând să stea cat mai relaxat, sau chiar sa doarmă până a doua zi dimineață


REPAUSUL TOTAL ESTE OBLIGATORIU PÂNĂ A DOUA ZI DIMINEAȚA!

 

 

  • Pacientul va începe tratamentul a doua zi după operație, după ce a venit la primul control postoperator. În mod normal ochiul trebuie să fie fără reacții inflamatorii, fără senzații neplăcute, cu o acuitate vizuală de aproximativ 80-90%, fără ochelari. În această situație pacientul își poate relua activitatea normală (condus mașina, lucrul la calculator, privitul la televizor etc.).
  • Este foarte important să înceapă tratamentul postoperator imediat, tratament care constă în instilații cu picături cu antibiotice și antiinflamatorii, la interval de 3 ore (5 ori/zi), însoțite de picături cu lacrimi artificiale (după operație, pacientul are un deficit temporar de lacrimi). Tratamentul cu antibiotice se termină în aproximativ 10 – 15 zile, dar va continua cu lacrimi artificiale circa 2 luni.
  • Dacă dorește, poate solicita medicului de familie câteva zile de concediu medical, la indicația medicului chirurg, pe baza unei scrisori medicale.
    În primele două săptămâni după operație, este indicată evitarea factorilor iritanți în zona ochilor: săpun, șampon, fum de țigară, machiaj/demachiante. După această perioadă, pacientul va intra într-o activitate zilnică absolut normală.
  • În primele luni, acuitatea vizuală poate suferi fluctuații ușoare, datorită procesului de cicatrizare. Vederea se va stabiliza în circa două luni în jurul dioptriei de zero ( +/- 0.5D).

Tarife

  • Operație CLEAR 6000 lei/ochi

    Decupare și extragere a unui lenticul din stroma corneană (cu Laser Femtosecond Ziemer Z8)

În aceste prețuri intră și controalele postoperatorii din prima lună după operație

Implantarea de lentile refractive intraoculare, pe ochi fac (ochi care are păstrat cristalinul propriu)

La persoane de până în 40-45 de ani indicația de elecție o reprezintă implantarea de lentile refractive de cameră anterioară cu fixare pe iris (tip iris-claw – negative, pozitive și torice), cu păstrarea cristalinului natural și implicit a acomodației.

În aceste cazuri pacientul nu va purta ochelari nici la aproape, nici la distanță, datorită prezenței, încă, a propriei acomodații.

Operația se face sub anestezie cu o injecție la colțul pleoapelor (parabulbară) și necesită pansament pentru o zi.

Ca și metoda cu Laser, și această metodă are anumite contraindicații:

  • lipsa de stabilizare a viciului de refracție în ultimii doi ani
  • măsurători oculare care ne arată că pacientul are o cameră anterioară oculară cu adâncime mai mică de 3,2 mm
  • măsurători oculare care ne arată ca pacientul are o cornee cu celule endoteliale puține sau cu morfologie alterată
  • asocierea de boli inflamatorii oculare – iridociclite, uveite etc., sau a unei forme severe de glaucom
  • asocierea cataractei
  1. Foarte important! Pacientul trebuie să-și facă tratamentul, așa cum i-a fost indicat și explicat.

  2. Foarte important! Pacientul trebuie să vină la control în prima zi postoperator, precum și la vizitele ulterioare indicate de medic (de regulă, la o lună și la șase luni post-operator; uneori pot fi indicate și alte vizite intermediare, după caz). 

  3. Nu are voie să se apese pe ochi; trebuie să se ferească de traumatisme, chiar minime, în regiunea oculară.

  4. Poate ieși afară încă de a doua zi postoperator.

  5. Să se ferească de praf și de curenți de aer. În acest sens, e indicat să poarte după operație ochelari de soare, sau cu lentilă protectoare heliomată, chiar fără dioptrii.

  6. Se poate uita la televizor, în principiu, fără ochelari – există unele excepții, care vor fi discutate, dacă e cazul, la primul control, cu medicul.

  7. Poate citi, de asemenea, tot fără ochelari – există și în acest caz unele excepții, pe care medicul le subliniază la primul control.

  8. Poate conduce mașina la 2-3 zile post-operator.

  9. Nu doarme pe partea ochiului operat.

  10. Nu se spală pe ochiul operat. Se va spăla pe față, dar se va ocoli ochiul. Acesta va fi spălat, dacă face secreție sau urdori, cu un pansament steril înmuiat în ser fiziologic (ambele se găsesc la farmacii). Cu acesta se vor curăța cu blândețe pleoapele, genele și “colțul” ochiului, dimineața la trezire. Ochiul operat nu poate fi machiat cam două săptămâni. Restul feței poate fi fardată.

  11. Poate face duș corporal din prima zi post-operator.

  12. Pacientul se poate spăla pe cap după 2-3 zile de la operație, dar cu capul lăsat pe spate, ca la coafor.

Tarife

  • Implant de lentila refractivă “fachică” 4700 - 5700 lei/ochi

    negativă sau pozitivă (Artisan/Artiflex), prețul fiind în funcție de mărimea dioptriei

  • Implant de lentila refractivă ‘fachică” torică 6400 lei/ochi

    negativă sau pozitivă - Artisan Toric (pentru astigmatisme mari)

În aceste prețuri intră și controalele postoperatorii din prima lună după operație      

miopie hiperm astigm foto2extractia cristalinului natural 1 1

Extracția cristalinului natural, cu implantarea de lentile pe ochi afac (cristaline artificiale).

Pentru pacienții peste 40-45 de ani, cărora acomodația naturală începe să scadă (presbiopie), se recomandă implantarea de lentile refractive în locul cristalinului natural, transparent, după extragerea acestuia prin facoemulsificare.

Aceste lentile sunt:

  • fie monofocale și se adresează viciilor de refracție de orice valoare (miopii și hipermetropii chiar fortissime, cu sau fără astigmatism – lentile Torice), dar în acest caz pacientul trebuie să poarte ochelari de dioptrie mică (+/- 2,5-3 D), ori la distanță, ori la aproape,
  • fie multifocale / trifocale / cu focusare profundă (Alcon – Acrysof Panoptix, AMO – Symphony, Synergy, SIFI – Miniwell etc), în urma cărora pacientul nu mai este dependent de ochelari la nicio distanță.

Operațiile de implantare de lentile refractive se efectuează cu anestezie locală doar cu picături, ambulator, printr-o microincizie de 1,6 -2,2 mm, ce nu trebuie suturată, cu vindecare foarte rapidă.

Vederea devine foarte bună și stabilă încă din primele 1-2 zile postoperator, pacientul putând relua viața socială și profesională la câteva zile după operație.

Acest tip de intervenție nu are, în general, niciun fel de contraindicație pentru lentilele monofocale și torice, dar poate avea anumite contraindicații pentru cele multifocale (detalii ce vor fi discutate cu medicul, cu ocazia consultației).

Vezi mai mult
  1. Foarte important! Pacientul trebuie să-și facă tratamentul, așa cum i-a fost indicat și explicat.

  2. Foarte important! Pacientul trebuie să vină la control în prima zi postoperator, precum și la vizitele ulterioare indicate de medic (de regulă, la o lună și la șase luni post-operator; uneori pot fi indicate și alte vizite intermediare, după caz). 

  3. Nu are voie să se apese pe ochi; trebuie să se ferească de traumatisme, chiar minime, în regiunea oculară.

  4. Poate ieși afară încă de a doua zi postoperator.

  5. Să se ferească de praf și de curenți de aer. În acest sens, e indicat să poarte după operație ochelari de soare, sau cu lentilă protectoare heliomată, chiar fără dioptrii.

  6. Se poate uita la televizor, în principiu, fără ochelari – există unele excepții, care vor fi discutate, dacă e cazul, la primul control, cu medicul.

  7. Poate citi, de asemenea, tot fără ochelari – există și în acest caz unele excepții, pe care medicul le subliniază la primul control.

  8. Poate conduce mașina la 2-3 zile post-operator.

  9. Nu doarme pe partea ochiului operat.

  10. Nu se spală pe ochiul operat. Se va spăla pe față, dar se va ocoli ochiul. Acesta va fi spălat, dacă face secreție sau urdori, cu un pansament steril înmuiat în ser fiziologic (ambele se găsesc la farmacii). Cu acesta se vor curăța cu blândețe pleoapele, genele și “colțul” ochiului, dimineața la trezire. Ochiul operat nu poate fi machiat cam două săptămâni. Restul feței poate fi fardată.

  11. Poate face duș corporal din prima zi post-operator.

  12. Pacientul se poate spăla pe cap după 2-3 zile de la operație, dar cu capul lăsat pe spate, ca la coafor.

Tarife

  • Operație refractivă de cristalin 6400 lei/ochi

    extragerea cristalinului natural și implantare de cristalin artificial multifocal

  • Operație refractivă de cristalin 7100 lei/ochi

    extragerea cristalinului natural și implantare de cristalin artificial EDOF (Extended Depth Of Focus)

  • Operație refractivă de cristalin 8700 lei/ochi

    extragerea cristalinului natural și implantare de cristalin artificial multifocal toric

În aceste prețuri intră și controalele postoperatorii din prima lună după operație