Tendința în chirurgia modernă este de a micșora cât mai mult numărul și mărimea inciziilor (tăieturilor) care se fac în țesutul uman, avantajele fiind de necontestat: diminuarea riscului de hemoragie, diminuarea riscului de infecție a plăgii operatorii (printr-o "poartă" mai mică, microbii intră mai greu), cicatrizare mai rapidă și mai corectă, recuperarea funcțională mai rapidă a zonei operate.
Așa cum în chirurgia abdominală aproape că nu se mai vorbește despre incizia abdominală mare, operațiile facându-se aproape exclusiv prin laparoscopie (adică prin incizii foarte mici, de 1-2 cm), așa și în chirurgia oftalmologică, tendința este de a micșora tot mai mult numărul și dimensiunea inciziilor, astfel că putem vorbi astăzi și practicăm chiar operația de cataractă prin microincizie (1,6-1,8mm).
În Clinica Oculus acest tip de operație se face încă din anul 2007, cu rezultate excelente de vindecare și recuperare funcțională a vederii.
De curând, îmbunătățirea caracteristicelor aparatelor de facoemulsificare și a cristalinelor artificiale, dar și supra-specializarea și performanța chirurgilor, a dus la tehnica de "ultra-microincizie", operația desfășurându-se prin tehnica "biaxială" sau "bimanuală", pe doar două incizii minuscule, fiecare a câte 1,2 mm! Aceasta necesită implantarea unui anume tip de cristalin artificial, capabil să fie introdus pe o incizie atât de mică, de doar 1,2mm.
Această tehnică este recomandată tuturor pacienților, datorită avantajelor de siguranță mai spus menționate: lipsa hemoragiei, scăderea riscului de infecție intra- și postoperatorii, cicatrizare aproape instantanee și vindecare mai rapidă.
O mențiune specială: pentru că microincizia nu induce (nu determină) producerea de astigmatism postoperator, este recomandabilă în special pacienților la care nu vrem să influențăm acest astigmatism, respectiv, celor cu astigmatisme foarte mici sau chiar zero preoperator.
Și chirurgia vitreo-retiniană a făcut progrese enorme în acest sens: astăzi vorbim despre operații de retină și vitros cu incizii minime, (23 G, 25 G), care nu mai necesită decolarea (tăierea) conjunctivei, nici sutura plăgilor ("coaserea tăieturilor"), astfel scăzând enorm riscul de hemoragie locală, de infecție intra- și postoperatorie, de încarcerare de vitros, și alte complicații specifice.
La Oculus și operațiile vitreo-retiniene se realizează prin tehnici pe micro-incizii, fără sutură!