Ce este operatia de implante de inele intra-corneene?
Aceasta este o interventie chirurgicala recomandata in afectiunile caracterizate prin deformarea neregulata a corneei, keratoconusul si ectazia corneana post-chirurgie refractiva corneana fiind cele mai frecvente. In faze mediu avansate ale acestor afectiuni, cand vedera pacientului e destul de scazuta si nu mai poate fi corectata nici cu ochelari, nici cu lentile de contact specifice, dar boala nu e atit de avansata incit sa necesite un transplant de cornee, singura metoda prin care putem imbunatati acuitatea vizuala este implantarea de inele intra-corneene.
Care este principiul operatiei?
Principiul operatiei este acela de a aplatiza zonele mai de formate, mai “bombate”, din cornee, prin implantarea unor mici segmente de inele in grosimea corneei, astfel, reducind aberatiile si astigmatismulne regulat din keratoconus si alte ectazii corneene. Prin operatie obtinem o regularizare multumitoare a corneei, astfel incit sa putem prescrie ochelari cu care pacientul sa poata avea o vedere buna pentru activitatea de zi cu zi; de asemnea, inelele intracorneene duc si la stabilizarea sau incetinirea evolutiei bolii.
In ce consta tehnica chirurgicala?
Tehnica operatorie consta in efectuarea unui tunel circular, semicircular, sau in segment de cerc, extrem de fin, in grosimea corneei, prin care se introduce acea mica piesa numita inel intra-cornean. In tehnicile vechi, acest tunel se realiza manual, cu un mic “burghiu” introdus in grosimea corneei, fara precizie si siguranta.
In tehnica moderna, tunelul se realizeaza cu o foarte mare precizie, sub control tomografic, de catre FemtoLaser; acesta pozitioneaza cu mare exactitate tunelul la o anumita adincime in grosimea corneei si intr-o pozitie corespunzatoare celei stabilita prin masuratorile speciale ale ochiului.
De la caz la caz, un pacient poate avea nevoie de un segment, sau de doua segmente de inel, functie de masuratorile specific realizate inainte de operatie (refractieoculara, topografiecorneeana, aberometrie, corneal mapping, etc).
Ce anestezie se foloseste?
Operatia se realizeaza ambulator, cu anestezie locala,doar cu picaturi si dureaza aproximativ 10-15 minute, pacientul putindu-si relua activitatea, cu unele precautii, chiar la citeva zile dupa operatie.