Pentru viciile de refractie mai mari (miopiile de peste 7-8 dioptrii, chiar pana la – 30D, hipermetropiile de peste 4-5 D si astigmatismele mari de 4-6 D), dar si pentru cei cu dioptrii mai mici dar cu cornea subtire (sub 500 microni), interventia cu laserul nu este indicata din cauza subtierii prea mari a corneei, cu pericolul deformarii ei in timp (ectazie corneana, cu astigmatism neregulat).
In aceste cazuri se recomanda implantarea intraoculara de lentile refractive.
La persoane de pana in 40-45 de ani indicatia de electie o reprezinta implantarea de lentile refractive de camera anterioara cu fixare pe iris (tip iris-claw – negative, pozitive si torice), cu pastrarea cristalinului natural si implicit a acomodatiei. In aceste cazuri pacientul nu va purta ochelari nici la aproape, nici la distanta, datorita prezentei, inca, a propriei acomodatii. Operatia se face sub anestezie cu o injectie la coada ochiului (parabulbara) si necesita pansament pentru o zi.
Pentru pacientii peste 40-45 de ani, carora acomodatia naturala incepe sa scada (presbiopie), se recomanda implantarea de lentile refractive, dupa extragerea prin facoemulsificare si in locul cristalinului natural, transparent.
Aceste lentile pot fi monofocale si se adreseaza viciilor de refractie de orice valoare (miopii si hipermetropii chiar fortissime, cu sau fara astigmatism – lentile Torice), dar pacientul trebuie sa poarte ochelari de dioptrie mica (+/- 2,5-3 D), ori la distanta, ori la aproape.
Aceste lentile pot fi si multifocale / trifocale / cu focusare profunda (Alcon – Acrysof Panoptix, AMO – Symphony, Synergy, SIFI – Miniwell, s.a.), in urma carora pacientul nu mai este dependent de ochelari la nici o distanta.
Operatiile de implantare de lentile refractive se efectueaza cu anestezie locala doar cu picaturi, ambulator, printr-o microincizie de 1,6 -2,2 mm, ce nu trebuie suturata, cu vindecare foarte rapida.
Vederea este foarte buna si stabila inca din primele 1-2 zile postoperator, pacientul putandu-se integra in viata sociala si profesionala la cateva zile dupa operatie.
a. Implantarea de lentile refractive cu pastrarea cristalinului propriu
- lentile pentru miopie (implante negative),
- lentile pentru hipermetropie (implante pozitive),
- lentile pentru astigmatism, torice (implante torice).
Acestea se asaza in camera anterioara (intre cornee si pupila) si, pentru ca pastreaza cristalinul propriu, pastreaza si acomodatia, lucru foarte important la pacientii pana in varsta presbita – 40-45 de ani, deoarece acomodatia le permite sa vada si la distanta si de aproape fara ochelari.
b. Implantarea de lentile intraoculare (cristaline artificiale) dupa extractia cristalinului natural
Acestea sunt lentile de camera posterioara, se pozitioneaza in spatele irisului, in locul cristalinului natural, dupa extractia acestuia. Deoarece se renunta la cristalinul natural, prin aceasta operatie se pierde si acomodatia pe care acesta o realiza - de aceea, aceasta metoda se recomanda cu precadere dupa varsta presbita (dupa 40-45 ani), cand, oricum, in mod fiziologic incepe sa scada acomodatia.
Lentilele de camera posterioara pot fi monofocale si multifocale.
Dupa implantarea unui cristalin monofocal, pacientul nu va mai avea nevoie de ochelari la distanta, trebuind sa poarte doar de aproape sau invers, nu va mai purta de aproape, dar va purta de distanta.
Dupa implantarea unui cristalin multifocal, pacientul nu va mai avea nevoie de ochelari, in principiu, nici de distanta, nici de aproape. Acest tip de cristalin se recomanda pacientilor presbiti (dupa varsta de 40-45 de ani), care nu doresc sa poarte nici ochelari, nici lentile de contact.
Cristalinul multifocal reprezinta la ora actuala cea mai acceptata solutie chirurgiucala pentru tratamentul presbiopiei, avand rezultate foarte bune si stabile pe termen lung.
Ca in toate cazurile de chirurgie refractiva, dar in mod special in cazul cristalinelor multifocale, pacientul trebuie sa fie foarte bine informat asupra tuturor aspectelor legate de aceasta interventie. Numai in urma unei discutii ample cu pacientul, chirurgul (obligatoriu cu experienta in utilizarea cristalinului multifocal) poate sa faca o selectie corecta a pacientilor potriviti pentru aceasta operatie si sa-l informeze complet, pe intelesul lui, asupra rezultatelor.