Principiul operatiei este aplicarea spotului Laser pe suprafata ochiului, la nivelul corneei, "slefuind-o" si subtiind-o, astfel modificand si dioptriile. Dupa locul de aplicare a spotului Laser la nivelul corneei, metoda de operatie poate fi:
In operatia Lasik se efectueaza la inceput un volet cornean extrem de subtire, de 100-120 microni, fie cu ajutorul microkeratomului computerizat (Lasik), fie cu Femtolaserul (iLasik), care se indeparteaza partial, dupa care se aplica spotul Laser Excimer, apoi se re-aseaza la loc voletul cornean.
Avantajul acestui volet este acela ca nu mai trebuie dezepitelizata corneea, cicatrizarea postoperatorie fiind mult mai rapida si fara dureri, precum si avantajul unei stabilitati in timp mai mare a tesuturilor in zona interverventiei si, deci, a refractiei postoperatorii.
Lasik-ul se recomanda in cazul miopiilor mai mari (de la 1-2 dioptrii pana in 7-8 dioptrii) asociate sau nu cu astigmatism. De asemenea se recomanda si in hipermetropiile de pana 4-5 dioptrii,( cu sau fara astigmatism ) si in astigmatismul de 3-4 dioptrii. In toate cazurile este foarte importanta grosimea corneei, care nu trebuie sa fie mai mica de 500 microni.
Deoarece cantitatea de tesut cornean “topita” de Laser e proportionala cu valoarea miopiei, cu cat miopia e mai mare, cu atat e nevoie ca pacientul sa aiba o cornee mai groasa, astfel incat dupa realizarea voletului si si dupa aplicarea spotului Laser sa ramana un minim de 300 microni de tesut cornean neatins de tratamentul Laser. Pe acelasi principiu, daca avem o cornee mai subtire, nu putem trata cu Laserul decat un numar mai limitat de dioptrii, dupa cum, daca avem o cornee mai groasa, putem trata chiar si miopii mai mari de 7-8 dioptrii. Interventia dureaza aproximativ 8-10 minute pentru un ochi, nu e dureroasa, se realizeaza la ambii ochi in aceeasi sedinta, sub anestezie doar cu picaturi. Nu necesita lentila de contact terapeutica postoperatorie, nici pansament. Vederea se recupereaza inca din prima zi postoperator, pacientul putand vedea bine fara ochelari chiar la scurt timp dupa operatie, dar o stabilitate completa a refractiei se realizeaza cam la patru luni.
(KERATECTOMIE FOTOREFRACTIVA)
Tehnica operatorie consta in modelarea corneei si modificarea curburii ei, prin aplicarea razelor Laserului Excimer direct pe suprafata corneei, dupa o prealabila dezepitelizare mecanica a acesteia (indepartarea epiteliului corneean – stratul cel mai superficial al corneei).
Ca si in cazul tehnicii LASIK, cantitatea de tesut cornean care se modeleaza (se „topeste”) cu Laserul depinde de gradul viciului de refractie (numarul de dioptrii) dar nu depaseste 5-10% din grosimea corneei (maxim 150 microni, grosimea a 2-3 fire de par uman), fara a slabi rezistenta acesteia.
Noi recomandam aceasta metoda numai in corectarea miopiilor mici (pana la 2 dioptrii), si mai putin in cazul hipermetropiei si al astigmatismului, pentru ca in aceste ultime cazuri, rezultatele nu sunt chiar foarte precise si stabile in timp. De asemenea, recomandam PRK si in cazul pacientilor cu cornee subtire (sub 500 microni, dar nu mai putin de 470 microni), sau in cazuri de ochi foarte mici sau foarte infundati in orbita, cand nu se poate efectua voletul cornean din tehnica LASIK.
Interventia este nedureroasa, se efectueaza ambulatoriu, iar anestezia este locala, cu picaturi, durata ei fiind de aproximativ 5-7 minute pentru un ochi, din care, spotul Laser actioneaza pe cornee maxim 1 minut
La terminarea interventiei se aplica o lentila de contact de protectie, care va fi tinuta 3-4 zile, pana la epitelizarea corneei.
Vindecarea corneei este mai lenta decat in LASIK, acuitatea vizuala devenind foarte buna abia dupa reepitelizarea corneei, deci dupa cateva zile, perioada in care, in ciuda purtarii lentilei de contact-pansament, pacientul poate avea jena oculara, chiar durere, lacrimare si ochi mai rosii.
In principiu, desi vederea devine buna sau foarte buna in cateva zile, rezultatul final poate fi considerat la 4-5 luni.