Cand se efectueaza operatia de cataracta?
- Cataracta se opereaza cand stadiul evolutiv interfereaza si impiedica activitatea zilnica normala a pacientului, obstructionand-o
- Cataracta nu este o urgenta de tratament: ea nu trebuie insa amanata mult, deoarece in stare “coapta” este mai dificil de operat, riscurile sunt mai mari, iar vindecarea postoperatorie poate fi mai lenta.
- Exista si cazuri care reprezinta urgente de tratament:
- cataracta foarte matura (cataracta se poate “umfla” sau “dezintegra” in ochi, ducand la complicatii serioase: glaucomul secundar facotoxic, sau afectarea ireversibila a endoteliului cornean)
- cataracta traumatica (in functie de leziunile asociate)
- cataracta congenitala (se opereaza chiar in primele luni de viata, mai ales daca este unilaterala).
Cum se efectueaza operatia de cataracta?
Tehnicile moderne utilizate in clinica OCULUS permit ca interventia chirurgicala sa poate fi facuta ambulator si sa fie foarte rapida: operatia dureaza 7-10 minute, cu anestezie locala (numai cu picaturi, fara injectie) si fara pansament (din prima zi, postoperator).In clinica OCULUS operatia de cataracta se efectueaza cu aparate computerizate de facoemulsificare de ultima generatie. Principiul operatiei consta in fragmentarea cu ultrasunete a cristalinului cataractat, apoi aspirarea lui, urmata de implantarea cristalinului artificial.
Cristalinele artificiale moderne sunt „foldabile”, adica sunt realizate din materiale speciale, care se pliaza, permitand implantarea lor pe incizii foarte mici (sub 2 mm). Aceste cristaline au mai multe calitati, printre care: asfericitate (dau un contrast mai bun postoperator), prezenta unor filtre de protectie retiniana impotriva radiatiilor albastre ale luminii si UV, sau pot fi pre-incarcate (se implanteaza din cartusul in care stau incarcate, direct in ochi, fara nici o atingere sau manipulare de catre mina chirurgului sau de catre instrumente).
Din punct de vedere dioptric, cristalinele artificiale pot fi: monofocale (permit vederea fara ochelari la distanta), multifocale sau trifocale (permit vederea fara ochelari si la distanta, la intermediar, dar si la aproape), cristaline cu adancime de focusare crescuta (permit vederea fara ochelari la toate distantele, continuu), la toate aceste tipuri putandu-se adauga o alta caracteristica, numita toricitate (contin si dioptrie cilindrica, permitand si corectarea astigmatismului, odata cu cataracta).
- Ultima tehnica la nivel mondial pentru operarea cataractei, practicată si la Oculus, este operația cu FemtoLaserul (FLACS = FemtoLaser-Assisted-Cataract-Surgery), in care prima parte a operației se realizează complet computerizat, cu Femtolaserul, urmată de facoemulsificare cu ultrasunete, apoi de implantarea cristalinului artificial. Tehnica FemtoLaser asigura o precizie foarte mare, in special in centrarea operației si pozitionarii cristalinului artificial, dar oferă si mai multă siguranța pentru protecția structurilor intraoculare.
- Facoemulsificare prin microincizie
- Facoemulsificare standard
- Atât Facoemulsificarea cu ultrasunete, cat si operația cu FemtoLaserul beneficiază in clinica Oculus de o alta tehnologie modernă: sistemul de ghidaj computerizat Verion, prin care precizia centrării operației si a pozitionarii cristalinului artificial e si mai mare, prin transferul datelor si măsurătorilor direct de la cabinet, in microscopul operator si in aparatele folosite in operație, minimalizând, astfel, posibile erori umane de măsurătoare