Operatia de glaucom e indicata, in principiu, cand tratamentul medicamentos nu mai e suficient, astfel incat tensiunea oculara ramane crescuta sau creste si mai mult, in ciuda unui tratament adecvat bine efectuat.
De asemenea, se recomanda interventia chirurgicala si in situatii in care tensiunea oculara nu e semnificativ crescuta, dar sunt alterari, in timp, ale campului vizual sau/si ale tomografiei de nerv optic.
Operatia de glaucom se efectueaza sub anestezie locala, in ambulator si consta in efectuarea unui “orificiu” in zona trabeculului ocular, care sa permita scurgerea suplimentara a umorului apos din camera anterioara a ochiului, scazand astfel presiunea intraoculara.
- In mod clasic, acest orificiu consta in eliminarea unei parti mai mari de tesut (trabecul), de unde si denumirea operatiei de: Trabeculectomie.
- Tehnicile moderne de operare a glaucomului, unele din ele practicate si in clinica noastra, constau in implantarea unui mic instrument cu rol de drenaj al umorului apos, aceste tehnici fiind mult mai putin traumatizante decat precedenta, cu reactii inflamatorii minime postoperatorii si cu vindecare mai rapida. Aceste tehnici poarta numele generic de MIGS – Micro Invasive Glaucoma Surgery- chirurgia micro-invaziva a glaucomului: Canaloplastii, Implantare de Sunt Ex-Press, implantare de iStent-uri, si alte microinstrumente de drenaj.
Exista mai multe feluri de interventii chirurgicale: