Traumatismele oculare sunt de doua feluri:
- traumatisme perforante (in care ochiul este “spart”, are o solutie de continuitate, o “taietura”)
- traumatisme neperforante, contuzive (in care suprafata globului ocular este integra, fara solutie de continuitate).
1. Traumatismele perforante
Simptomatologia: scaderea vederii, ochi rosu, dureros, uneori cu lacrimare abundenta si fotofobie.
Diagnosticul se stabileste pe examenul biomicroscopic, care evidentiaza plaga oculara (corneana, limbica, sclerala)si leziunile asociate, alatruri si de o tensiune oculara scazuta. Un alt examen complementar : ecografia, care ne poate arata extinderea leziunilor si spre partea din spate a ochului.
Complicatii clinice si tratament:
Tratamentul este o urgenta chirurgicala si consta in suturarea (coaserea) “taieturii” oculare si tratarea leziunilor asociate si a complicatiilor.
Foarte frecvent traumatismele perforante ating si cristalinul, determinand o cataracta ce avanseaza foarte rapid pana la scaderea totala a vederii (cataracta traumatica); cel mai adesea, aceasta este o cataracta ”sparta”, care se poate complica rapid si cu glaucom secundar facotoxic. In aceasta situatie, operatia de urgenta va include, pe langa suturarea plagii traumatice, si scoaterea cristalinului cataractat si, daca situatia o permite, si implantarea unui cristalin artificial in aceeasi sedinta operatorie (in caz contrar, implantarea se poate face in timpul doi, “la rece”).
Daca sunt foarte severe, traumatismele oculare perforante pot duce si la afecatrea partii posterioare a retinei, cu invadarea de sange a ochiului (hemoftalmus) cu, sau fara, dezlipire de retina, prognosticul in aceste cazuri fiind mai rezervat. In cazuri extrem de severe, se poate ajunge si la perderea totala a ochiului, atat functional (pacientul nu ma vede nici lumina), cat si anatomic (ochiul “se scurge” si devine ftizic, atrofic). In aceasta ultima situatie, practic, nu mai exista un tratament util pentru vedere, dar se poate recomanda evisceratia, pentru a evita durerea si pentru un scop estetic.
O alta complicatie foarte serioasa a traumatismelor perforante este infectia intraoculara, datorata deschiderii globului ocular prin taietura insasi, poarta de intrare in ochi pentru diversi microbi - endoftalmita. Aceasta se poate trata printr-o operatie numita vitrectomie si sub tratament masiv antibiotic, dar in functie de agresivitatea germenului patogen, sansele de vindecare sunt mici, astfel ca singurul tratament eficace, prin care pacientul sa nu mai sufere de durere si aspect inestetic, este evisceratia (scoaterea continutului globului ocular si inlocuirea lui cu o bila de plastic, urmata de acoperira cu o proteza oculara).
Diagnosticul se stabileste pe examenul biomicroscopic, care evidentiaza plaga oculara (corneana, limbica, sclerala)si leziunile asociate, alatruri si de o tensiune oculara scazuta. Un alt examen complementar : ecografia, care ne poate arata extinderea leziunilor si spre partea din spate a ochului.
2. Traumatismele oculare neperforante (contuzive)
Simptomele si complicatii clinice:
Simptomele nu sunt specifice; intr-o prima faza pot sa fie absente sau usoare, cu vagi si trecatoare dureri oculare; mai tarziu, dupa luni sau ani de zile, poate sa scada acuitatea vizuala, datorita aparitiei unei cataracte traumatice, cu sau fara deplasarea cristalinului din pozitia lui normal (subluxatie de cristalin posttraumatica).
Scaderea vederii dupa un traumatism contuziv se poate datora si unor modificari serioase si ireversibile de la fundul de ochi, produse chiar in zona centrala a retinei, macula: maculopatia post-traumatica – aceasta, din pacate, odata produsa, nu are tratament, leziunile fiind de tip atrofic si ireversibil.
In cazuri severe, un traumatism contuziv poate duce si la umplerea ochiului cu sange, fie doar in partea lui din fata, fie in totalitate (hemoftalmus) si chiar si la dezlipire de retina.
Alte posibile complicatii:
- ruptura de sfincter irian, cu ramanerea foarte mare a pupilei (midriaza posttraumatica), care determina tulburari de vedere si fotofobie
- ruptura radacinii irisului (irido-dializa)
- recesia unghiului dintre iris si cornee, cu posibilitatea aparitiei glaucomului secundar post-traumatic
Diagnosticul se stabileste pe baza anamnezei si a consultului de pol anterior, la biomicroscop, coroborat cu anamneza atenta ce evidentiaza istoricul unui traumatism ocular, chiar si cu multi ani inainte. Alte examene: ecografia si UBM (ultra-biomicroscopia).
Tratamentul acestor traumatisme contuzive se adreseaza complicatiilor: operarea cataractei, cu sau fara subluxatie de cristalin, operatrea dezlipirii de retina (vitrctomie), tratamentul glaucomului secundar, etc.